luni, 5 octombrie 2015

Surse de energie utilizate de om.

Surse de energie urilizate de om.

Energia reprezinta capacitatea unui corp sau a unui sistem fizic de a efectuate un lucru mecanic la trecerea dintro stare in alta stare data se masuara in jouli.
Energia primara este energie bruta netransformata continuta de purtatori natural de energie.Energia primara poate fi captata tranformata si utilizata de catr om si prin folosirea unor instalatii si dispozitice.
Energia nucleară provine din uraniu, un metal ce se gasește în scoarța planetei.
Uraniul, un element rar în scoarța Pământului, e folosit pentru a produce căldură prin fusiune nucleară (spargerea atomilor din uraniu). Căldura produce aburi care învârt turbinele pentru a produce electricitate. Deșeurile sunt foarte radioactive și trebuie izolate timp de mii de ani. Producătorii importanți sunt SUA,Franta Europa de Vest și Japonia.

Energia solară:

  • Căldura solară poate fi folosită pentru a produce energie. Cea mai simplă formată e un geam îndreptat spre Sud.
  • Panourile solare montate pe acoperiș sunt folosite pentru căldură și apă. În Israel, panourile solare asigură apa caldă în peste 80% din case.
  • La o scară mai mare, un șir de oglinzi care urmăresc soarele îi reflectă lumina spre un turn în care încălzește apă sau abur care pune în mișcare turbinele electrice.
  • Altă metodă folosește celule fotovoltaice montate pe acoperiș care absorb lumina solară și o transformă direct în electricitate. Țări în curs de dezvoltare precum Republica Dominicană, Sri Lanka și Zimbabwe sunt printre primele care folosesc această tehnică.
  • Energia mareelor:îngust sau estuar care sa maximizeze forța apei.

    Curentul puternic al mareelor pune în mișcare turbinele montane într-un baraj ridicat de-a curmezișul golfului sau estuarului.
    Puterea mareelor e inepuizabilă, dar dezechilibrată habitatul estuarului și prea puține coaste oferă condițiile ideale.
    Cea mai mare centrală bazată pe maree se află pe râul Rance, în Franța, care produce majoritatea energiei consumate în Bretania și alte câteva regiuni. Mai există și alte uzine experimentale în Canada, Rusia și China.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu