luni, 29 februarie 2016

1 Martie

1 Martie

In primele zile ale lunii martie, obisnuim sa oferim si sa primim martisoare. Asa este traditia, insa exista si o povestire in spate, legenda martisorului pe care ai putea sa i-o spui copilului tau, oferind o semnificatie aparte micului accesoriu.

Legenda Babei Dochia

Martisorul este strans legat de legenda Babei Dochia, ziua de 1 Martie fiind numita Martisor, Baba Dochia sau chiar Dragobete cap de primavara.

Inspirat dintr-un personaj crestin, Sfanta sau Mucenica Eudochia, sarbatorita pe 1 Martie, Dochia este cea care, in mai multe variante ale povestii, urca pe munte prea devreme primavara si moare din cauza frigului.

Iata una dintre variantele legendei babei Dochia. Dochia avea o nora, pe care o napastuia des. Intr-un an, de 1 Martie, baba Dochia isi trimite nora sa spele lana la rau, pana cand lana alba devine neagra, iar lana neagra devine alba. Nora primeste ajutor divin si reuseste sa spele lana asa cum i-a cerut soacra. Dochia, vazand fragii copti adusi de nora, crede ca a venit primavara, asa ca decide sa plece la munte cu oile, imbracata in 12 cojoace. Pe drum, fie ca este prea cald, fie ca ninge sau ploua, Dochia isi da jos cojoacele pe rand. Cand ramane doar in camasa, gerul o ingheata, transformand-o in sloi si apoi in stanca.

In alte variante ale legendei, baba Dochia este avertizata de alti oameni ca in luna martie (sau Martisor) timpul este schimbator, dar refuza sa ii ia in seama, razand de Martisor (Zeul Marte). Martisor imprumuta de la Februarie doua zile reci, pentru a se razbuna, iar baba Dochia ingheata de frig.

De asemenea, alte legende spun ca baba Dochia a tors din furca pe care a luat-o pe munte firul martisorului.

Imagini pentru martisoare
Imagini pentru martisoare

Martisor

 

Din albul fulgilor de nea,
Si din a soarelui sclipire,
Iti daruiesc un martisor,
Aducator de fericire!

  

E mic si neinsemnat,
Dar plin de bucurie!
E gandul meu cel mai curat,
Care se-ndreapta catre tine